LATIHAN

Soalan:

1.  Antara berikut adalah jenis-jenis jahitan

               I.   Jahitan Sementara

              II.  Jahitan Peyambung

             III.  Jahitan Baru

              IV.  Jahitan Pengemas

     a)      I dan II

     b)      I,II dan IV

     c)      I sahaja

     d)     I, III dan IV

2. Diantara berikut ialah Jenis-jenis Jahitan Hiasan kecuali

     a)      Tampal Hias

     b)      Tampal Cantum

     c)      Jahitan Sulaman

     d)     Jahitan Corak

3.   ***RUPA ***CORAK ***WARNA  ***TEKSTUR

Aspek di atas menunjukkan

  1. Prinsip dalam pemilihan pakaian
  2. Prinsip dalam mejahit pakaian
  3. Prinsip dalam pemotongan pakaian
  4. Prinsip dalam penghiasan pakaian


4.  Antara fabrik berikut yang manakah sesuai untuk Erra yang berbadan kurus?

  1. Fabrik berwarna gelap
  2. Fabrik  bercorak kecil
  3. Fabrik berjalur tegak
  4. Fabrik bercorak besar

5. Antara berikut bahan yang manakah di gunakan untuk membuat biskut Tart

  1. Kelapa kering
  2. Minyak Sapi
  3. Minyak Masak
  4. Kuning Telur

6. Antara berikut, yang manakah dibuat daripada bater cair?

               I.  kuih lompang    

             II. kuih lapis

            III. cucur udang

             IV. kuih rengas

     a)      I dan II                           

     b)      I dan III     

     c)       II dan III

     d)      III dan IV

7. Antara cara memasak berikut, yang manakah selalu digunakan untuk memasak bater?

               I. menggoreng tohor         

             II. membakar                     

            III. mengukus

            IV. menggoreng minyak penuh

      a)       I , II dan III                   

      b)       I , III dan IV        

      c)       II , III dan IV       

      d)       I , II , III dan IV 

8. Antara kuih tempatan berikut, yang manakah dimasak dengan cara mengukus?

     a)      kuih rengas                    

     b)      kuih lapis   

     c)      kuih ketayap                 

     d)      kuih cara

9. Antara bahan berikut, yang manakah sesuai digunakan untuk menyediakan kuih keria dan  kuih badak?

     a)       pisang                           

     b)      keledek

     c)       sagu                     

     d)      kelapa 

10. Antara nutrien berikut, yang manakah terdapat dalam kebanyakan kuih tempatan?

               I. garam mineral        

             II. protein                

            III. karbohidrat

             IV. lemak

      a)      I dan II                 

      b)      II dan III

      c)      II dan IV                

      d)      III dan IV

10. Antara nutrien berikut, yang manakah terdapat dalam kebanyakan kuih tempatan?

               I. garam mineral        

             II. protein                

            III. karbohidrat

             IV. lemak

      a)      I dan II                 

      b)      II dan III

      c)      II dan IV                

      d)      III dan IV

11. Hidangan sepinggan lengkap yang manakah boleh dihidangkan dalam pinggan bujur?

      a) mihun goreng    

      b) lontong

      c) burger

      d) laksa

12.                      – Ayam goreng

                            – Sup sayur

                            – Air limau      

Menu makanan di atas sesuai untuk hidangan

        a) sarapan 

        b) minum pagi

        c) makan tengah hari

        d) minum petang

 

13.                 – ayam

                       – timun

                       – tembikai

 Merujuk  kepada menu di atas, nutrien apakah yang kurang?

         a) garam mineral

         b) karbohidrat

         c) vitamin

         d) protien

 

14. Antara berikut yang manakah hidangan sepinggan lengkap?

         a) bubur caca

         b) bubur kacang

         c) nasi goreng

         d) roti bakar

 

15. Tatacara yang baik dan sopan semasa makan dikenali sebagai

         a) tatatertib

         b) etika makan

         c) tabiat makan

         d) makanan seimbang


Leave a comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s